zdrowe jedzenie polskie

Meditations / Pixabay

1. Czosnek

Naturalny antybiotyk, jeden z najważniejszych leków stosowanych w medycynie ludowej. Stanowi naturalny antybiotyk, który zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Przyprawa ta ponadto reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce, działa antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Zupełnie, jak japońskie grzyby shiitake! Oczywiście – najwięcej wartości ma czosnek spożywany na surowo.

Czosnek – skutki uboczne: powinny zrezygnować z niego matki karmiące, nie podaje się go również dzieciom do 1 roku życia. U nielicznych osób może wywoływać alergie, migreny czy stany zapalne skóry. Czasami może dochodzić do niepożądanych interakcji czosnku z niektórymi lekami. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny uważać ze stosowaniem tej rośliny, gdyż może ona nasilać ich działanie. Może także wywoływać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo – jelitowe, szczególnie u osób cierpiących na schorzenia żołądka. Przedawkowanie czosnku (permanentne spożywanie zbyt dużych jego ilości) w skrajnych przypadkach prowadzi do uszkodzenia wątroby.

2. Żurawina

Żurawina stanowi nieocenione źródło witaminy C i zawiera niemal takie same składniki odżywcze, jak jagody goji . Co więcej, działa oczyszczająco na drogi moczowe, ma właściwości antybakteryjne i wzmacnia odporność organizmu. Działa  antynowotworowo. Umieszczenie żurawiny w diecie reguluje również poziom cukru we krwi i chroni serce. Nadmierne spożywanie  żurawiny może powodować biegunkę i bóle brzucha . Spożywamy w ilości większej niż 1 litr dziennie przez dłuższy okres czasu , sok żurawinowy może być przyczyną  powstawania kamieni nerkowych

2. Miód

Dobry miód pomaga właściwie na wszystko – wzmacnia odporność, serce, odtruwa organizm, wspomaga pracę układu oddechowego, łagodzi stany zapalne, zmniejsza chrypkę, pomaga leczyć przeziębienie. Stanowi zdrowy zamiennik cukru. W nielicznych przypadkach miody wywołują także reakcje alergiczne.

3. Aronia

Aronia zawiera dużo witaminy C, dobrze wpływa na układ moczowy, podnosi odporność organizmu, opóźnia procesy starzenia, obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także chroni przed nowotworami, w tym przed rakiem piersi. Sok z aronii dzięki swym właściwościom prozdrowotnym, polecany jest praktycznie każdemu. Jednak w przypadku choroby wrzodowej, nadkwasoty, stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy należy go unikać.

4. Kapusta kiszona

Prawdziwy skarb na polskich stołach. Kiszona kapusta jest tania, ogólnodostępna i bardzo zdrowa. Działa jak naturalny probiotyk, chroni przed przeziębieniami i chorobami bakteryjnymi, zwiększa witalność, podnosi odporność, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza trawienie, a także ułatwia odchudzanie. Jedynym skutkiem ubocznym mogą być wzdęcia i biegunka  dlatego po spożyciu kapusty zalecamy zostać w domu:)

5. Burak

Chroni przed anemią, reguluje ciśnienie krwi, ma dobry wpływ na tarczycę, wzmacnia kości i stawy, podnosi odporność organizmu, uzupełnia niedobory witamin, a także chroni przed nowotworami.