Pin It

Suplementy diety w naturze- czyli co jeść aby być zdrowym cz.1

Suplementy diety w naturze- czyli co jeść aby być zdrowym cz.1

Suplementy diety – media zalewają nas ich reklamami, a producenci prześcigają się w wymyślaniu problemów zdrowotnych, na które suplementy mają pomagać. Czy suplementy są niezbędne, czy to tylko sztuczki marketingowe? Czy potrzebujemy suplementów, jeśli odżywiamy się zdrowo?

Proponujemy listę produktów które w znacznym stopniu są w stanie zastąpić wszelkiego typu sztuczną suplementację.  Składniki naturalne zawarte w pożywieniu w większości przypadków wchłaniają się znacznie lepiej niż sztuczne suplementy diety, dlatego tez warto zwracać uwagę na to co jemy i starać się dopasowywać tak żywność aby  suplementacja była zbędna.

Na początek witaminy:

Witamina A

Witamina A jest niezbędnym składnikiem wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Jest to silny  przeciwutleniacz. Bierze udział w procesie regeneracji i tworzenia tkanek. Uelastycznia skórę.  Przy niedoborze zwiększa się stopień rogowacenia i suchość skóry. Uczestniczy także w budowaniu naturalnej odporności organizmu oraz jest niezbędna do prawidłowego tworzenia szkliwa nazębnego.

źródła: wątróbka, jajka, produkty mleczne, tłuszcz rybny, marchew, pomidory, brzoskwinie, warzywa zielone, melon, szpinak.

 

Witamina B2

Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy i procesów wzrostu. Działa przeciwzapalnie i przeciwłojotokowo. Objawem niedoboru mogą być zajady, czyli pękanie kącików ust.

źródła: mięso (zwłaszcza wątroba), dziczyzna, jaja ,nabiał, sery podpuszczkowe dojrzewające, tzw. żółte, a także kasza jaglana (0,380 mg/100 g). Ponadto witaminę B2 zawierają grzyby, małże, tłuste ryby (zwłaszcza makrela, łosoś i pstrąg), groch, soja, fasola, natka pietruszki, seler naciowy, szpinak, pełnoziarniste pieczywo, migdały.

suplementy diety

632240 / Pixabay

Witamina B6

Działa przeciwzapalnie i przeciwłojotokowo. Niedobór powoduje stany zapalne skóry i łojotok. Witamina B6 odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.

źródła: kasza gryczana, papryka czerwona, produkty zbożowe, mięso, kapusta, podroby,kiełki pszenicy, drożdże, awokado, soja, groszek zielony, fasola, orzechy włoskie i ziemne, banany, nabiał, ryby oraz jaja.

 

Witamina C

Jest niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej tkanki organizmu i usprawniającej transport składników między nimi. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Dodatkowo, witamina C wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia naczynia włosowate, wybiela, wspomaga działanie witaminy E, zapobiega utracie wody i chroni skórę przed słońcem. Niedobór ma wpływ na szybsze powstawanie zmarszczek i plam na skórze.

źródła: cytrusy, pomidory, papryka, warzywa zielone liściaste, np. pietruszka, kiwi, owoce
czerwone

 

Witamina D

Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Właściwy poziom tej witaminy to również sprawne funkcjonujący układ krążenia, szczupła sylwetka, a także mniejsze ryzyko rozwoju raka. Wspomaga łuszczenie i migracje komórek w kierunku warstwy zrogowaciałej naskórka.

źródła: ryby, masło, tran, produkty mleczne, żółtka jaj

 

Witamina E

Antyutleniacz o wyjątkowej mocy – uniemożliwia wolnym rodnikom niszczenie włókien kolagenowych, od których zależy jędrność skóry. Odnawia lipidy międzykomórkowe, nazywane cementem skóry, wzmacnia naczynia krwionośne. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi.

źródła: oleje roślinne tłoczone na zimno, migdały, orzechy ziemne i włoskie, sałata, kapusta, szprotki, masło.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.