Odchudzanie- najlepsze sposoby, Vademecum 40+. Jak schudnąć po czterdziestce, dieta zgodna z wiekiem

Przyprawy – jako najlepsze tabletki odchudzające💊

Przyprawy - jako najlepsze tabletki odchudzające💊

 Jednym ze sposobów na utrzymanie zgrabnej sylwetki jest stosowanie naturalnych przypraw czyli odchudzanie przez przyprawianie 🙂 Przyprawy powinny być obecne w każdej kuchni. Część z nich  zwiększa metabolizm -przyspiesza przemianę materii oraz tempo spalania kalorii.

frog-1650035_1920

Z odchudzających właściwości najbardziej znane są przyprawy pikantne.

Papryka chili - kapsaicyna-substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczki chili, jest znana przede wszystkim jako składnik przypraw, a także tabletek na odchudzanie. Kapsaicyna posiada liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, odpowiedzialny za ostry i piekący smak papryki chili. Kapsaicyna rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczach. Dlatego najczęściej popełnianym błędem przez osoby, które spożyły potrawę zawierającą tę substancję, jest wypicie dużej ilości wody. Aby pozbyć się uczucia pieczenia w jamie ustnej, należy wypłukać ją tłuszczem roślinnym lub wypić szklankę tłustego mleka.

Pieprz -piperyna- działa na organizm rozgrzewająco, przyspiesza metabolizm, a tym samym proces spalania tłuszczu. 

Ma właściwości stymulujące układ trawienny. Pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych jak również innych biorących udział w trawieniu. Ponadto może pełnić funkcje antyoksydacyjne i przeciwbólowe. Co ciekawe wykazano działanie hamujące namnażanie komórek nowotworowych jelita grubego, piersi i prostaty. Piperyna wzmaga także wchłanianie niektórych pierwiastków i innych związków, w tym: żelaza, selenu, witaminy B6, beta-karotenu .

Dużą skuteczność mają także orientalne przyprawy o łagodniejszym, często  charakterystycznym smaku i podobnych właściwościach, takie jak np. cynamon-to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik. Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych. Cynamon, to zmielona kora cynamonowca cejlońskiego. Cynamon, a także olejek cynamonowy oraz nasiona cynamonowca, znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także kosmetyce i lecznictwie. Cynamon to bowiem skarbnica licznych substancji zdrowotnych, z których za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy, który nadaje cynamonowi charakterystyczny zapach i wykazuje właściwości antynowotworowe. Poza tym cynamon należy do grupy termogeników, czyli substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Jedną z częściej wybieranych mieszanek przypraw na odchudzanie jest curry- zawiera kurkuminę- silny przeciwutleniacz, któremu przyprawa ta zawdzięcza swoje działanie odchudzające- wspomaga procesy trawienia. Ponadto zmniejsza wchłanianie z pożywienia tłuszczu i chroni przed powstawaniem w organizmie nowych komórek tłuszczowych. Zdaniem naukowców kurkumina w niej zawarta hamuje również rozwój komórek nowotworowych, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, może chronić przed udarem i demencją. Kurkuma korzystnie wpływa na wątrobę, jest pomocna w zaburzeniach trawienia, a także redukuje niekorzystny wpływ tłustego jedzenia na serce.

Osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą włączyć do swojej diety ostrych przypraw, z powodzeniem mogą sięgnąć po łagodniejsze przyprawy.

Imbir, przyprawa o charakterystycznym, dość ostrym aromacie i smaku. Działa rozgrzewająco, w efekcie czego podnosi tempo metabolizmu.  Wzmaga także produkcję soków trawiennych oraz korzystnie wpływa na uczucie sytości, dzięki czemu hamuje chęć podjadania między posiłkami. Badania wykazują, że imbir przeciwdziała nudnościom i wymiotom ,oraz odruchom wymiotnym. Dzięki temu, imbir zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm.

Kardamon, zalicza się do najstarszych przypraw na świecie. Przyspiesza przemianę materii oraz ma właściwości odtruwające. Z uwagi na działanie moczopędne, oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto jest skutecznym składnikiem pomagającym zwalczyć niestrawność oraz wzdęcia.  Zapobiega nadmiernym kilogramom także poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych.

Reasumując:

Przyprawy mogą znacząco wpłynąć na proces odchudzania. Należy jednak pamiętać o tym, że same w sobie nie odchudzają, lecz działają wspomagająco. Bardzo ważne jest, aby stosować je w połączeniu ze zdrową, odpowiednio zbilansowaną, indywidualnie dopasowaną dietą oraz ćwiczeniami np na trampolinie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *