uroda, Vademecum 40+. Jak schudnąć po czterdziestce, dieta zgodna z wiekiem, zdrowie

Olejek z opuncji – preparat antyaging w wersji lux

Olejek z opuncji figowej- preparat antyaging w wersji lux

 Olejek z opuncji figowej- szczypta luksusu dla cery dojrzałej.  Jego uzyskiwanie jest długotrwałym i trudnym procesem, co wpływa na dość wysoką cenę, nie brakuje jednak jego zwolenników. 

Wytwarzany z pestek opuncji figowej, rosnącej głównie w ciepłych krajach Ameryki Łacińskiej i w niektórych krajach basenu Morze Śródziemnego, głównie w Maroku. Na rynku można spotkać preparaty opuncjowe, które powstały w wyniku macerowania kwiatów opuncji, zawierających o wiele mniej ważnych składników. Litr najwyższej klasy olejku powstaje z miliona pestek, które żmudnie wydobywa się z owoców o łącznej masie ok. 450-500 kilogramów.

Właściwości

olejku z opuncji znajduje się wiele substancji, które pomogą pielęgnować twarz i ciało. Jego właściwości i działanie sprawiają, że stosować może go każdy. Olej z opuncji to ogromna broń w walce z agresją czasu. Przywraca skórze twarzy żywotność i właściwy blask. Nie powinien wywoływać alergii nawet u osób o wrażliwej cerze. Szczególnie zaleca się stosowanie go przez osoby starsze, ponieważ niekiedy jest nazywany naturalnym botoksem.  Zawiera kwas linolowy który  wzmacnia warstwę lipidową skóry, dzięki czemu lepiej się goi i łatwiej regeneruje po podrażnieniach.

Olejek z opuncji ma działanie przeciwzmarszczkowe, powoduje naturalny efekt liftingu. Cenne właściwości oleju z opuncji figowej znajdują zastosowanie w pielęgnacji skóry dojrzałej, zniszczonej, z bliznami czy plamami pigmentacyjnymi.

Zawarta w olejku witamina E  zapobiega przedwczesnemu niszczeniu i starzeniu się skóry, ponieważ ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni przed działaniem wolnych rodników.

Zastosowanie olejku z opuncji

Produkt nadaje się do stosowania przy każdym rodzaju cery. Jego właściwości pielęgnujące i odświeżające sprawiają, że warto stosować go podczas codziennej toalety. Olejek z opuncji figowej jest kosmetykiem luksusowym ze względu na zawartość cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega 6 i 9 oraz witaminy E. Można go także dodawać  do kremu nawilżającego. Dzięki swoim właściwościom olejek wzmocni działanie kremu, a dodatkowo ułatwi jego nałożenie dzięki nadaniu mu bardziej płynnej konsystencji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *