Vademecum 40+. Jak schudnąć po czterdziestce, dieta zgodna z wiekiem

Coś dla podniebienia- nieziemsko pyszne lody z wina

Lody z czerwonego wina

 

Lody z czerwonego wina są nowym, kulinarnym trendem, któremu nie nie można się oprzeć.

Przepis 

Składniki:

1 butelka ulubionego, czerwonego wina

2/3 szklanki cukru brązowego (można zastąpić syropem klonowym)

2 szklanki gęstej śmietany kremówki

4 żółtka jajek

1 szklanka mikstury: 2 łyżki mleka + 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego

1 laska wanilii

Wykonanie:

1. W pierwszej kolejności doprowadź wino do konsystencji przypominającej syrop. Aby to zrobić, przelej je do garnka i ustaw na palniku na małym ogniu. Niech gotuje się przez ok. 45-60 min., aż lekko zgęstnieje.

2. W naczyniu połącz cukier lub syrop klonowy ze śmietaną. Przetnij na pół laskę wanilii i dodaj wydrążoną z niej pastę oraz żółtka jajek. Całość zamieszaj i przelej do wina - gotuj masę na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie doprowadzaj ich do wrzenia. Wystudź masę na lody i przelej ją do plastikowego pojemnika.

3. W rondelku podgrzej mleko z olejem kokosowym. Następnie dodaj miksturę do lodowej masy, całość wymieszaj.

4. Pojemniczek z lodami schowaj do zamrażarki na ok. 5 godzin. Co godzinę wyjmuj lody i przemieszaj masę łyżką.

5. Po tym czasie lody będą gotowe! Możesz serwować je w kieliszku do wina lub jako dodatek do ciast i deserów.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *