Pin It

Zielone koktajle na zdrowie i odchudzanie- spirulina i acerola 🍏

Zielone koktajle - zdrowe, lekkie, odchudzające, pełne witamin (acerola) i minerałów (spirulina) wzmacniających organizm 🍏 

zielone koktajle na zdrowie

evitaochel / Pixabay

Zapewniają lepszy nastrój, dodają energii i pozwalają się cieszyć promienną cerą. Dodatkowo odchudzają i wzmacniają organizm. Już dzisiaj włącz je do  swojej diety.
Istotna sprawa dla odchudzających się jest to, że koktajle nie dostarczają wielu kalorii i zawierają błonnik, który pomaga wypełnić żołądek i zaspokoić apetyt na dłuższy czas, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami.

Co warto wrzucić do blendera , aby smoothie miało odpowiednią właściwość?

  • Spirulina zawiera prawie 4000 cennych dla organizmu składników odżywczych, co czyni ją jednym z najzdrowszych pokarmów na ziemi. Jest bogata między innymi w łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, witaminy (szczególnie B12, B2 i B1), a także pełnowartościowe białko (ma go więcej niż mięso).
    Składniki proponowanego koktajlu:
    płaska łyżeczka spiruliny,
    garść świeżego szpinaku,
    1 banan,
    plasterek świeżego imbiru,
    sok z połowy limonki,
    sok  z jabłek
  • Acerola wiśnia z Barbados, jest rekordzistką pod względem zawartości witaminy C. Jeden owoc aceroli  ma tyle witaminy C co kilogram cytryn
  • Składniki: 4 łyżki soku z aceroli
    2 banany
    3 garście szpinaku
    łyżka miodu
    płaska łyżka sproszkowanej trawy pszenicznej
    łyżka soku i owoców z pigwy
    1 łyżka jagód goji na szklankę, woda
  • Pietruszka - koktajl polecany szczególnie kobietom. Natka pietruszki zawiera antyutleniacze, które hamują procesy starzenia. Witaminy A, C, E i K zwężają pory i zapewniają ładny, promienny wygląd cery, podobnie jak pochodzący z pestek dyni cynk. Enzymy zawarte w rukwi wodnej przeciwdziałają rozwojowi raka piersi.
  • Składniki:pęczek natki pietruszki,
    garść szpinaku,
    garść rukwi wodnej,
    3 słodkie zielone jabłka🍏
    łyżka pestek dyni
  • Szpinak -zawiera mnóstwo kwasów omega-3, wapń, magnez, witaminy A, C, E oraz K, ma łagodny smak, dlatego polecany jest osobom, które dopiero zaczynają przygodę z  zielonymi koktajlami.
    Składniki:
    100 g szpinaku,
    250 g malin
    1 duży banan,
    dwie łyżki nasion chia lub nasion siemienia lnianego,
    1-2 szklanki wody

    Reasumując główne zalety zielonych napoi -zawarty w nich chlorofil:

    przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie,
    poprawia parametry krwi i zwiększa jej krzepliwość,
    obniża zapotrzebowanie na insulinę,
    neutralizuje nieprzyjemny oddech i zapach ciała,
    niszczy wolne rodniki odpowiadające za starzenie się organizmu.
    neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm,
    usuwa pozostałości po lekach i innych toksynach,
    unieszkodliwia działanie wielu substancji rakotwórczych
    oczyszcza wątrobę i przewód pokarmowy,

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.